Carl Johanskolan

Ungdomsprojektet avslutas och den ideella föreningen kommer upplösas senast 2019-06-30!

Carl Johanskolan är en högstadieskola med knappt två hundra elever. Här befinner vi oss normalt från kl 9 till dess eleverna slutar. Vår främsta målsättning på skolan är att se eleverna, att ställa frågan ”hur mår du?” och stanna upp för att verkligen lyssna på svaret. Ibland behöver man snacka av sig lite mer, kanske klaga på att det är mycket läxor eller att orienteringen var skitjobbig för att det spöregnade, ibland kanske man vill berätta om den nya killen eller vilken underbar helg det var. Vi försöker att ta oss tid till att sitta och lyssna eller ibland kanske diskutera med eleverna. Vi tror att vi är en viktig resurs på skolan eftersom lärarna sällan har tid att sätta sig ner och lyssna innan de måste skynda vidare till nästa lektion.

Vi försöker på olika sätt att stötta och uppmuntra eleverna i skolarbetet, vad de gör i skolan lägger till viss del grunden för deras framtid men det är inte lätt att se så långt fram i tiden som efter gymnasiet. Vi försöker stötta 9orna i gymnasieval genom att prata om vad de är intresserade av och berätta om våra egna erfarenheter av gymnasiet. Vi försöker hjälpa 7orna att komma igång i en ny skola med nya kompisar. 8ornas främsta utmaning är att behålla motivationen och där försöker vi också stötta så gott vi kan. I en del fall kan det innebära att prata om skoluppgifterna och bolla idéer, andra behöver prata drömyrken och några kanske bara behöver få koppla bort skolan och tänka på något annat en stund.

Varje vecka är unik och vi får vara flexibla och anpassa oss efter skolan, så när det är idrottsdagar finns vi givetvis med där och när 9orna skall ha praktik försöker vi besöka så många som möjligt. Vårt jobb är helt enkelt att vara medmänniskor!

Carl Johanskolan